De basis van dit framework wordt gevormd door de scrum guide, een essentieel document dat de regels, rollen, evenementen en artefacten van scrum beschrijft. Deze gids, opgesteld door Ken Schwaber en Jeff Sutherland en vertaald voor vele landen in de wereld, biedt een heldere en beknopte beschrijving van hoe scrum moet worden toegepast om complexe adaptieve problemen op te lossen en producten van de hoogste waarde te leveren.
Wat is de scrum guide?
De scrum guide is de officiële documentatie die de definitie van scrum vastlegt. Het is een beknopt en direct document dat regelmatig wordt bijgewerkt om de nieuwste inzichten en beste praktijken te weerspiegelen. De gids beschrijft de basiscomponenten van scrum, waaronder de rollen, evenementen en artefacten, en legt uit hoe deze samenkomen om effectieve en efficiënte teams te vormen.
De kerncomponenten van scrum
Rollen: scrum kent drie kernrollen: de product owner, de scrum master en het development team. Elk van deze rollen heeft specifieke verantwoordelijkheden en werkt samen om het gemeenschappelijke doel te bereiken.
- product owner: vertegenwoordigt de stem van de klant en beheert de product backlog om ervoor te zorgen dat het team zich richt op het leveren van de hoogste waarde.
- scrum master: faciliteert het scrum-proces, verwijdert obstakels en coacht het team naar zelforganisatie en continue verbetering.
- development team: een multidisciplinair team dat gezamenlijk verantwoordelijk is voor het leveren van werkende incrementele producten tijdens elke sprint.
Evenementen: scrum omvat vijf belangrijke evenementen die ritme en structuur bieden aan het werk van het team.
- sprint: een tijdsgebonden iteratie van één maand of minder waarin een werkend productincrement wordt geleverd.
- sprint planning: een evenement aan het begin van de sprint waarin het team het werk plant dat in de komende sprint zal worden uitgevoerd.
- daily scrum: een dagelijkse bijeenkomst van maximaal 15 minuten waarin het team de voortgang bespreekt en de plannen voor de komende dag afstemt.
- sprint review: een bijeenkomst aan het einde van de sprint waarin het team het geleverde werk presenteert en feedback van stakeholders verzamelt.
- sprint retrospective: een reflectieve sessie waarin het team het proces evalueert en plannen maakt voor verbeteringen in de volgende sprint.
Artefacten: scrum kent drie kernartefacten die transparantie en gedeeld begrip bevorderen.
- product backlog: een geprioriteerde lijst van werk dat moet worden gedaan om het product te ontwikkelen en verbeteren.
- sprint backlog: een subset van de product backlog-items die het team plant om tijdens de huidige sprint af te ronden, samen met een plan voor de levering van het werk.
- increment: het resultaat van het voltooide werk tijdens een sprint, dat voldoet aan de definition of done en potentieel releasable is.
De evolutie van de scrum guide
De scrum guide is een levend document dat zich blijft ontwikkelen op basis van feedback uit de wereldwijde scrum-gemeenschap en de voortdurende ervaring van de oprichters, Ken Schwaber en Jeff Sutherland. Een recente update heeft de focus op de menselijke factor en de toepasbaarheid versterkt, wat beter aansluit bij de productontwikkelings-uitdagingen en de behoefte aan een inclusieve teamcultuur.
Een opvallende verandering in de nieuwste versie van de scrum guide is de herdefiniëring van developers in het development team waarin voorheen developers als team in het scrumteam apart werd benoemd met de PO en SM ernaast. Nu vormen de rollen developer, scrummaster en productowner een compleet scrumteam zonder onderscheid naar een apart team voor mensen in de developer rol. Dit benadrukt de gelijkheid binnen het team en bevordert een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid en saamhorigheid. of je nu PO, SM bent of ontwikkelaar, je maakt allemaal deel uit van hetzelfde team,wat het “wij zijn allemaal gelijk” en “we zitten allemaal in hetzelfde schuitje” gevoel versterkt.
Waarom is de scrum guide belangrijk?
De scrum guide biedt een consistente en uniforme basis voor het begrijpen en toepassen van scrum. Het helpt teams om effectief samen te werken, transparantie te bevorderen en continue verbetering te realiseren. Met de scrum guide als leidraad voor het coördineren van teamwerk, kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun teams goed zijn uitgerust om werk uit een complexe projectomgeving op te pakken en waardevolle productincrementen op te leveren en daarnaast hun operationele werkzaamheden uit te blijven voeren.
De scrum guide is een essentieel hulpmiddel voor elke organisatie die het werken volgens de scrummethodiek wil implementeren of verbeteren. Het biedt duidelijke richtlijnen en best practices om teams te helpen succesvol te zijn in een agile omgeving. Bij Lagant zijn we toegewijd aan het ondersteunen van organisaties bij het toepassen van scrum en het maximaliseren van hun agile potentieel. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij jouw organisatie kunnen helpen bij het omarmen van scrum en het realiseren van duurzaam succes.