Smart Cities worden Smart Societies
Steden worden steeds slimmer. En zo’n ‘Smart City’ genereert veel data. De inzet van technologie maakt het mogelijk om beslissingen te nemen op basis van die data. Dat brengt ontwikkelingen met zich mee op het gebied van sensoren, big data en data science. Hoe kom je tot een ‘Smart en Safe Society’?
Data versterkt veiligheid
En hoe interpreteren we de input die we krijgen vanuit sensing? Welke data uit het publieke domein kunnen we voor welke doelen gebruiken? Wat is er nodig om de sociale veiligheid te versterken met de inzichten uit data? Alle gemeenten willen ondermijning aanpakken op basis van ‘harde’ en objectieve data. Wat moet je regelen om dat te kunnen doen? En wat moet je dan regelen in je integrale veiligheidsplannen?
Een brug slaan tussen mogelijkheden
Kortom: hoe slaan we de brug naar een ‘Smart en Safe Society’? Dat vraagt samenwerking tussen de verschillende afdelingen en betrokken partners. Want slimme oplossingen van één partner kunnen zomaar waardevolle inzichten opleveren voor een ander. De gemeente Amsterdam heeft dat bewezen met haar parkeercontroles. Want voor parkeerbeheer rijden de hele dag kentekenscanners rond. Door die te voorzien van een blacklist met gestolen kentekens, geven zij ook hits door aan politie en justitie. En die kunnen die auto’s dan weghalen of observeren. Een mooie vorm van ‘één overheid’.
Samenwerken aan een ‘Smart en Safe Society’
Het samenwerken tussen partijen vraagt om een andere houding. Breder kijken dan je eigen koker (of silo), verder kijken dan je neus langs is. Maar ook om inzicht in kansen en bedreigingen. En werken aan een gemeenschappelijk doel. Dat is waar Van Aetsveld al jaren ervaring in heeft.
Meer weten?
Stuur een bericht aan ons of stel uw vraag via onderstaand formulier, dan nemen we contact met u op.