Wat is de Resultaatregisseur?

Praktijk

Allereerst is De Resultaatregisseur een verzameling van onze ervaringen van de afgelopen 25 jaar. Wat werkt goed, wat werkt niet en wat soms? Waar hangt dat dan van af? Uiteraard is de omgeving van invloed, maar verrassend veel van onze aanpak bleek toch behoorlijk universeel. Tegelijk doen we niet allemaal precies hetzelfde. We hebben allemaal zo onze voorkeuren en stokpaardjes, maar een aantal belangrijke aspecten van hoe wij ons werk doen bleken toch aardig overeen te komen.

 

 

Theorie

Daarbij zijn we gaan lezen en studeren. We vonden inzichten uit o.a. bedrijfskunde, verandermanagement, projectmanagement en psychologie die ons hielpen om taal te geven aan wat we hadden ontdekt en te begrijpen wat we om ons heen zagen gebeuren. Zo maakten we gebruik van management-onderzoeken van het MIT en vele boeken en artikelen over leiderschap. Ook de Agile literatuur leverde bruikbare inzichten op.

 

 

Methode

De Resultaatregisseur is opgebouwd rond vier aandachtsgebieden:

  • Uitdagingen – hoe zorg je voor een uitdaging die energie geeft?
  • Resultaat behalen – hoe borg en optimaliseer je de grootste kans op succes?
  • Regisseren – hoe stel je het beste team samen uit al die mensen die een rol spelen?
  • Delivery – wat is nodig voor een succesvolle delivery organisatie?

Hieronder gaan we op elk aandachtsgebied wat dieper in.

 

 

 

Uitdagingen

 

Hoe ga je om met uitdagingen? Hoe maak je van een uitdaging een energizer? Verbind mensen en uitdagingen en gebruik de kracht die daardoor vrijkomt.

Toegevoegde waarde

Uitgangspunt bij de Resultaatregisseur is het leveren van toegevoegde waarde. Niet alleen omdat de organisatie daarom vraagt, maar ook omdat dat is wat medewerkers graag willen. Het besef dat het iets uitmaakt wat je doet, dat je bijdraagt aan een belangrijk en uitdagend doel, geeft energie. Daarnaast helpt een focus op de toegevoegde waarde ook om alle neuzen dezelfde kant op te richten en mensen verantwoordelijk te laten zijn voor hun eigen stuk werk.

Passie

Sta open voor onverwachte of bijzondere reacties als je de vraag stelt: “Hoe wil jij bijdragen?” Je ontdekt dan vaak pas de hoeveelheid passie die ongebruikt aanwezig is. Maak dan gebruik van deze positieve energie, die vaak ook nog aanstekelijk werkt op de collega’s. Durf daarbij buiten de traditionele rollen te gaan. Als mensen hun passie volgen en er is voldoende verbinding in het team (zie verderop in dit verhaal) dan zullen ze er ook voor zorgen dat ze met elkaar de gaten dichtlopen.

Ruimte om te experimenteren

Geef ruimte om ideeën te laten genereren en om te ontdekken. Benut de tomeloze energie die vrijkomt als je zegt: ik wil dit graag maar ik heb geen flauw idee hoe. Wie kan me helpen? De creativiteit die dan zichtbaar wordt, gaat je enorm helpen bij het oplossen van problemen en uitdagingen in je project. Als een experiment niet het gewenste resultaat heeft, is het niet mislukt. Het is geslaagd, want je hebt iets geleerd. En weer door naar de volgende!

Resultaat behalen

Het resultaat is waar het uiteindelijk om gaat. Dat resultaat komt tot stand in een soepel proces dat duurzaam vol te houden is en geen energie kost, maar energie geeft. Daar gaat dit hoofdstuk over. De vaart erin houden, samenwerking realiseren, plannen en monitoren, en grote ontsporingen voorkomen.

De vaart erin houden

De vaart erin houden begint natuurlijk met vaart maken. Dat doe je door het werk op te delen in kleine stukjes die snel tot zichtbare successen leiden. Dat zorgt voor vertrouwen, zowel in het projectteam als in de business. Die vele kleine stukjes werk leveren ook veel data op, die je weer kunt meten om van te leren. Als je dat blijft doen in een tempo dat goed vol te houden is, komt het team in een productieve flow.

Samenwerking realiseren

Investeer in samenwerking, zowel binnen het team als tussen teams, met leveranciers en met de stakeholders in de business. Als je allemaal samen als partners voor dezelfde toegevoegde waarde staat, waarbij iedereen open staat voor verbeteringen en elkaar wat gunt als er iets verandert, breidt de flow zich uit over het hele project. Daar moet je eerst wel even in investeren, maar dat betaalt zich dubbel en dwars terug.

Plannen en monitoren om te leren

De data die je verzamelt over de voortgang en de resultaten van het werk zijn belangrijk materiaal om steeds van te leren en je te blijven verbeteren. Maar wees ook eerlijk over wat je niet weet. Doe vooral niet alsof. Geef ruimte voor onzekerheid en niet-weten. Juist in die ruimte ontstaan vaak de mooiste leermomenten en creatieve ideeën. Probeer daarbij steeds (op basis van wat je wel weet) zo goed mogelijk te voorspellen en meet de uitkomsten, waardoor je voorspellingen steeds beter kunnen worden.

Grote ontsporingen voorkomen

Ga geen uitgebreid risicolog maken waar haast niemand meer naar kijkt. Ga met je team op zoek naar de drie grootste ontsporingen die bijna zeker gaan gebeuren en zorg er dan voor dat die niet gebeuren. Spreek af hoe je er samen omheen, overheen, of veilig erdoorheen gaat en hoe je je project op koers gaat houden.

 

 

Regisseren

Hoe voer je regie over al die mensen die een rol spelen? Hoe zorg je dat ze samen een topprestatie leveren?
Regisseer een succesbeweging door je medewerkers te laten schitteren met hun talenten, geef ze verantwoordelijkheid en ondersteun ze met creatieve supervisie.

Talent ontdekken en ruimte geven

Zorg bij de samenstelling van je team voor diversiteit in type persoon, achtergrond, leeftijd, opleiding, etc. Kennis kun je aanvullen, karakter niet. Ga op zoek naar mensen die iets toevoegen wat er nog niet is. Geef vervolgens de verzamelde talenten de ruimte om zich te ontplooien en elk hun eigen bijdrage te leveren en sta jezelf toe om verrast te worden.

Anderen laten schitteren

Neem niet zelf alle besluiten en geef niet zelf alle presentaties. Laat anderen schitteren en help ze daarbij. Laat mensen hun eigen ideeën uitwerken en laat het team samen uitvinden wat werkt. Zorg dat ze de ruimte om te experimenteren (zie hierboven) ook daadwerkelijk gebruiken. Dit geeft een enorme positieve energie die zich terugbetaalt in kwalitatief hoge resultaten.

Verantwoordelijk voor waarde

Het mooie van de focus op toegevoegde waarde is dat het voor iedereen mogelijk is om aan te geven wat er moet gebeuren, hoe dat er uit moet zien en wat belangrijk is. Plots nemen medewerkers, als je hen de ruimte geeft, daar ook verantwoordelijkheid voor. En als iemand niet op zijn plek zit, wordt dat ook meteen duidelijk.

Creatieve supervisie

Het verschil tussen manager en regisseur zijn is dat je richting kunt geven en sturen of remmen zonder hiërarchische ongelijkheid en zonder mensen over de kling te jagen. Je kunt mensen meenemen naar succesvolle situaties of juist naar veilige plekken. Hoe? Met hoofd en hart, ervaring en plezier, nieuwsgierigheid en passie.

Delivery

 

 

 

 

Hoe laat je de productiviteit van je team groeien? Hoe kom je tot een volwassen proces? Geef aandacht aan de ontwikkeling van je team, maak er een sport van om te meten en ga goed om met de balans tussen dogmatisch en pragmatisch.

Teamleren

Iedere 20 cent die je in teamontwikkeling steekt, komt er als een Euro uit. Zowel bij teams die lang bij elkaar blijven, zoals agile teams of management teams, als in tijdelijke situaties zoals een projectteam. Veel mensen hebben helaas ervaring met het werken in teams die niet echt lekker werken. Gelukkig springt er af en toe een team uit waar het wel bruist van de energie en waar mensen echt lekker samenwerken. Voor het bereiken van grote resultaten die er werkelijk toe doen is dat een voorwaarde. Vandaar dat de Resultaatregisseur daar niet alleen in het begin, maar ook gedurende het project regelmatig even aandacht aan besteedt.

Van dogmatisch naar pragmatisch

Bij alles wat een beetje nieuw is, zoals bijvoorbeeld bij teams die voor het eerst (echt) Agile gaan werken, moeten mensen eerst de oude manier van werken afleren. Dat is soms ongemakkelijk, omdat je eerst het oude los moet laten voordat het nieuwe er lekker in zit. In die ongemakkelijke fase hebben mensen vaak de neiging om terug te gaan naar de vertrouwde manier, of in een soort tussenvorm te blijven hangen waar de scherpe kantjes vanaf zijn. En dat is jammer, want daardoor breekt de nieuwe werkwijze niet goed door en bereik je dus ook de voordelen niet. Het is in het begin even doorzetten, vandaar dat we in die fase tamelijk dogmatisch zijn. Pas als we echt goed ingeleerd zijn op de nieuwe methode, ontstaat ruimte om ermee te spelen en aan fine-tuning te doen.

Meten is weten

Breng de omvang van het werk en de productiviteit van je team(s) in kaart en kijk welke what-if scenario’s kunnen optreden. Werk aan kleine eenheden, zodat je frequent kunt meten, goed de voortgang in kaart hebt en snel de resultaten van experimenten kunt zien. Tracht zo snel mogelijk in een flow te komen door kleine en behapbare brokjes werk, waardoor  je veel meetgegevens krijgt en besluiten kunt nemen op basis van feiten. Bovendien is het veel leuker om vaak een klein succesje op te leveren en zo heel zichtbaar vooruitgang te boeken.

Benieuwd wat deze aanpak voor uw bedrijf kan betekenen? We gaan graag geheel vrijblijvend in gesprek. Bij u, bij ons of virtueel. Het begint met een klik. Op de knop wel te verstaan. En waarschijnlijk komt die andere klik er dan ook heel snel achteraan.

Neem contact op