Vier adviezen bij het implementeren van Corona-maatregelen

Op dinsdag 19 mei kondigden Mark Rutte en Hugo de Jonge een reeks versoepelingen van de Corona-maatregelen aan tot en met 15 juni. We bespreken de vier belangrijkste zaken om op te letten bij het implementeren van de Corona-maatregelen in je organisatie.

Geschreven door

Koos de Heer
Resultaatregisseur

Wat zeiden Mark en Hugo ook alweer? Wie wil kan het hieronder nog even terugkijken. Na 15 juni komen er waarschijnlijk weer verdere versoepelingen, of misschien toch niet. Als het aantal besmettingen weer toeneemt, kan het ook zijn dat de teugels weer strakker worden aangetrokken. (Lees verder onder de video)

https://youtube.com/watch?v=i9x_5hJ0lxg%3Ffeature%3Doembed%26enablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%3A

Dit Corona-beleid heeft grote invloed op veel organisaties. Onderwijs, zorg, horeca, openbaar vervoer, vergadercentra, bioscopen en theaters moeten allemaal hun werkwijze drastisch aanpassen, wat grote gevolgen heeft voor de inzet van personeel, de inrichting van gebouwen en voertuigen en het verdienmodel.

Andere branches

Ook voor andere branches zijn er gevolgen. Bijeenkomsten van maximaal 30 personen zijn wel weer toegestaan, mits aan een aantal voorwaarden voldaan is. Dat biedt kansen om bepaalde bijeenkomsten weer live te gaan organiseren. En als je in de verdere toekomst weer collega’s op kantoor toelaat, zijn daar behoorlijke aanpassingen voor nodig. Elke organisatie zal daar beleid voor moeten ontwikkelen: Waar liggen je prioriteiten? Wat doe je nog online en wat ga je vanaf nu live doen? Bedrijven waar veel handwerk plaatsvindt, bijvoorbeeld in de voedselverwerkende industrie, moeten al op korte termijn maatregelen nemen om het werk anders te organiseren.

Mis de boot niet met het implementeren van de corona maatregelen

Voor alle organisaties en branches geld dat je de boot niet wilt missen. Zodra dat kan, wil je gebruik kunnen maken van de geboden ruimte. Maar hoe pak je dat aan? Vier aspecten zijn in zo’n traject belangrijk: organiseer een multidisciplinair team, geef dat team veel ruimte, organiseer deskundige (project- / proces)begeleiding en zorg dat je klaar bent voor nieuwe veranderingen.

1. Multidisciplinair Team

Stel voor je Corona project een zo breed mogelijk multidisciplinair team samen. Dat zorgt ervoor dat alle aspecten direct bij de ontwerpfase aan bod komen, waardoor je niet in een later stadium terug moet naar de tekentafel. Dat kost eerst even wat inspanning, maar levert uiteindelijk een grote tijdwinst op.

2. Ruimte

Dat team moet de ruimte krijgen om experimenten uit te voeren, te overleggen met alle interne en externe partijen en eenvoudige maatregelen direct te implementeren. Door het laaghangend fruit meteen te oogsten, creëer je tempo en laat je resultaten zien, wat zowel het team zelf als de rest van de organisatie sterk motiveert.

3. Begeleiding

Zorg dat één van de disciplines in het team een deskundig project- en procesbegeleider is. Samenwerken tussen verschillende bloedgroepen, achtergronden en persoonlijkheden gaat niet altijd vanzelf. Iemand die onafhankelijk is van de inhoud en ervaring heeft in het begeleiden van teams die onder druk moeten presteren, zorgt voor een proces waarin iedereen gehoord wordt (= kwaliteit van besluitvorming) èn tempo gemaakt wordt (= op tijd klaar en positieve energie).

4. En als het weer verandert?

De kans is groot dat het beleid alweer verandert terwijl je nog bezig bent. Dan moet je snel schakelen en niet vasthouden aan wat je gisteren had bedacht, maar nieuwe creatieve oplossingen blijven bedenken. Daarvoor is nodig dat je vanaf het begin werkt in een samenwerkingscultuur gebaseerd op veiligheid, openheid, vertrouwen, passie en kwaliteit. Veiligheid om te zeggen wat je denkt en voelt. Openheid om steeds te blijven kijken naar nieuwe informatie en elkaar scherp te houden. Vertrouwen dat je collega vanuit haar of zijn perspectief de beste bijdrage levert aan het gezamenlijke doel. Datgene doen waar jouw passie ligt en alleen genoegen nemen met topkwaliteit.

Wij helpen graag

Bij Van Aetsveld hebben wij op basis van onze jarenlange ervaringen met projecten en veranderingen de methode van de Resultaatregisseur ontwikkeld. Deze methode is bijzonder effectief als er nieuwe dingen moeten worden gerealiseerd waarbij de urgentie hoog is en de belangen groot zijn. De hierboven beschreven werkwijze is de kern van de Resultaatregisseur. We komen graag langs, virtueel of op 1,5m afstand, om hierover van gedachten te wisselen.

Neem contact op met Koos de Heer of Ronald van Rossum om een afspraak te maken. Je kunt natuurlijk ook hieronder je reactie achterlaten. Wat is jouw ervaring met het implementeren van Corona-maatregelen? Of heb je een specifieke vraag? Laat het ons weten! We lezen alles en je krijgt snel een reactie.