De toekomst

Welkom in de nieuwe wereld. Een wereld waarin bedrijven met een innovatieve werkwijze de dienst uitmaken en zij de gevestigde orde met speels gemak verdrijven. Hun geheim? Zij vertalen duurzaamheid naar krachtige concepten. Van Aetsveld herkent de basis van duurzaamheid achter innovaties en verandering, zelfs wanneer anderen die (nog) niet hebben gezien.

Wat is duurzaam projectmanagement?

Van Aetsveld is geen vreemde op het gebied van duurzaam projectmanagement. We hebben veel onderzoek gedaan, internationaal gepubliceerd, presentaties gegeven, tools gemaakt, praktijkervaring opgedaan en leiden de IPMA interessegroep over dit onderwerp. De betekenis van duurzaam projectmanagement vatten we het beste samen in drie punten:

  1. In elk stadium van jouw project spot jij kansen voor duurzaamheid (people, planet en profit) en maakt deze bespreekbaar in je team, stuurgroep en bij andere stakeholders.
  2. Ja zoekt actief naar de belangen van, en kansen voor alle stakeholders binnen en buiten jouw project. Het gaat hierbij dus om project stakeholders, aandeelhouders, medewerkers, leveranciers, milieu en maatschappij. Zo creëer je via het project waarde voor zoveel mogelijk zaken.
  3. Al vanaf het begin van jouw project (in visie, ontwerp en product backlog) streef je vanuit het no waste-principe naar herbruikbaarheid van je middelen en projectresultaten. Daarnaast zoek je naar oplossingen die ook waarde creëren voor de maatschappij.

“Je gaat het pas zien als je het doorhebt, is een bekende term die zeker van toepassing is op het nog jonge aandachtsgebied van duurzaamheid. Ik zie het nu pas, terwijl het er altijd is geweest. Dank daarvoor.”
ABN-AMRO deelnemer

Laat duurzaamheid achter innovaties voor je werken

Onbekend maakt onbemind, dat is een gegeven. Vaak nog staat duurzaamheid synoniem aan forse beperkingen op het vlak van milieu en arbeidsomstandigheden en gaat het gepaard met extra kosten. Uber, maar ook AirBnB zijn goede voorbeelden van innovatieve bedrijven die een geheel nieuwe benadering hanteren. Zij ontketenden een revolutie met hun innovatieve werkwijze en vertalen stilstaande capaciteit in duurzame initiatieven die werken.

Innovatieve werkwijzen zijn cruciaal

Natuurlijk zijn we er nog niet en kampen we soms met ongewenste neveneffecten die we in genoemde voorbeelden ook ervaren. Maar deze veranderingen zijn radicaal en blijvend. Duurzaamheid is dus een essentieel onderdeel van een bedrijfsstrategie geworden. Om deze stijgende lijn voort te zetten zijn er creatieve doorzetters nodig die de duurzame inzichten vertalen naar de nieuwe wereld.

De veranderingen hebben jou nodig

Duurzaamheid is in de nieuwe wereld onderdeel van het bestaansrecht van een onderneming en een essentieel element in de strategie. Om deze verandering te implementeren in traditionele bedrijven, moeten zij meebewegen. Met een training duurzaam project management leer je deze principes concreet toe te passen in projecten om jouw onderneming toekomstbestendig te maken

 

Over Ron Schipper: Ron Schipper Msc is een ervaren project- en programma manager, consultant en onafhankelijk onderzoeker. “Andere Projecten voor een Beter Leven” beschrijft zijn drive, het vinden van mogelijkheden voor duurzaamheid in elk project is zijn dagelijkse bezigheid. Hij is een erkende internationale expert op het gebied van duurzaam projectmanagement met veel publicaties, enkele boeken en consultancy opdrachten voor bedrijven die dit onderwerp adopteren.